Цегла сьогодні, навіть при наявності безлічі альтернативних варіантів, є найбільш поширеним, звичним а, отже, затребуваним матеріалом для будівництва. У зв'язку із цим цілком природніми і частими є наступні запитання: «Скільки цегли знадобиться?», «Як розрахувати необхідну кількість цегли для кладки?» і т.і., і виникають вони практично у всіх, хто збирається приступити до будівництва будь-якої будівлі з цього матеріалу. Необхідність проведення розрахунку цегли обумовлена можливістю чітко співставити наявні фінансові можливості із планами майбутнього будівництва та попередити можливі простої або внесення небажаних коригувань у кошторис. Плюс до всього, попереднє визначення необхідної кількості дозволяє закупити матеріал з однієї партії, убезпечивши себе від розбіжності кольору в процесі кладки цегли.

Принцип розрахунку необхідної цегли

Вся калькуляція необхідної кількості матеріалу, незалежно від розміру цегли, будується на підставі проекту майбутньої споруди. У першу чергу, обчислюється загальна площа всіх споруджуємих стін, враховується тип кладки, а також віднімаються площі всіх запланованих віконних і дверних прорізів. Після цього можна вибирати цеглу, враховуючи її розміри. Віна може бути:

  • одинарною - розміри цегли складають 250х120х65 мм.;
  • полуторною - розміру цегли складають 250х120х88 мм.;
  • подвійною - розміри цегли складають 250х120х138 мм.

Тепер, використовуючи зазначені розміри цегли, можна досить легко і швидко розрахувати загальне число одиниць матеріалу для зведення одного кубічного метра стіни, використовуючи розрахований обсяг одного цегеляного виробу. При цьому дуже важливо враховувати товщину шву (розчину) між цеглинами, яка дорівнює приблизно 10 мм.

Дуже часто, для розрахунку кількості необхідного матеріалу, використовують метод, заснований на площі стіни що буде споруджуватися, яка множиться на число цегли, необхідної для зведення 1 кв.м. аналогічної поверхні. Найчастіше, при кладці в пів-цегли, потрібно близько 51 шт., При викладанні в 1 цеглу - 128 шт., При кладці в півтори цегли - 153 шт., А при кладці в 2 одиниці - 204 шт.

Тепер залишається тільки розрахувати загальну вагу цегли, необхідної для будівництва, що дозволить визначитися з транспортом для її доставки. Найпростіший спосіб - зважити одиницю, помножити на кількість необхідного матеріалу, а також додати вагу піддона, який коливається від 30 кг до 40 кг.

Знайдіть потрібну Вам цеглу у відповідному розділі на нашому сайті.