Сталь - це сплав заліза із вмістом вуглецю до 2,14%. Залежно від хімічного складу розрізняють вуглецеві та леговані сталі.

Розшифрування марки сталі

Розшифрування марок сталі - проста справа, якщо ви знаєте, якими буквами позначаються певні хімічні елементи, які входять до складу сплаву. Приміром, буквою Н позначається нікель, Х - хром, Г - марганець, В - вольфрам, К - кобальт і т. д.

Крім цього, літери використовуються для позначення способу розкислення стали: СП - спокійна сталь, ПС - полуспокойная, КП - кипляча. Буквами Ст позначаються конструкційні нелеговані сталі звичайної якості. Цифра, що стоїть після цих букв, - це процентний вміст вуглецю. Якісні конструкційні нелеговані сталі позначаються двозначним числом, яке вказує на середній вміст вуглецю.

Будівельні сталі позначаються літерою С, а також цифрами, що відповідають мінімальній межі текучості сталі. Додатково вказуються букви: К - підвищена корозійна стійкість, Т - термозміцнений прокат, Д - підвищений вміст міді. Наприклад, С390К.

Інструментальні нелеговані сталі поділяються на якісні - позначаються літерою У і цифрою, що вказує на середній вміст вуглецю (наприклад, У10), а також на високоякісні: позначаються наприкінці буквою А (наприклад, У10А). Буква Г вказує на збільшений вміст марганцю (У10ГА). Інструментальні леговані сталі позначаються так само, як і конструкційні леговані.

Маркування сталі було розроблено в Радянському Союзі і в даний час діє на території всіх країн СНД. Для фахівця по металу марки сталі дуже легко піддаються розшифровці.

На нашому сайті metalbudservice.kiev.ua ви знайдете найбільш затребувані марки і сплави.