Щоб цегляна кладка, зроблена своїми руками, служила довго, необхідно придбати якісний будівельний матеріал, а також дотримуватися технології виконання робіт.

Кладка цегли своїми руками: види цегляної кладки

Існує три основні методи кладки облицювальної цегли, про які йдеться нижче.

Впритул з обрізанням, виконуються наступні операції: подається порція розчину на основу лицьового ряду, яка розподіляється по всій площі цегли шаром завтовшки 1,5 см. На цей розчин опускається цегла, яка приставляється з притиском до вже наявних цеглин. Важливо встановити кожну цеглину якомога щільніше одну до одної, а надлишки розчину прибрати кельмою. Шви повинні бути повністю заповненими, щільними.
 

Впритул. Особливість цієї технології кладки цегли - напівпорожні шви. Перевага даного способу - швидке виконання робіт і мала витрата розчину. Перший етап - подача й розрівнювання розчину товщиною близько 3 см по всій довжині цегли. Наступний етап - установка на розчин нових цеглин і притиск до вже укладеної цеглини з одночасним захопленням приблизно третини розчину. Далі цегла осаджується рукою і з невеликим притиском приставляється до укладеної цеглини. Шов повинен бути заповнений розчином наполовину.
Вприжим. Найскладніший з усіх видів кладки облицювальної цегли. Послідовність робіт наступна: розчин розподіляється по всій площі укладання щільним шаром товщиною 1,5 см. Укладають цеглу опускають на цей розчин і з притиском приставляють до кельми, що стоїть вертикально. Різким рухом кельму висмикують вгору і заповнюють щільним розчином проміжок що утворився поміж цеглинами.
Вибір способу кладки облицювальної цегли залежить від мети, яку ви перед собою ставите. Якщо ви плануєте обштукатурити стіну або виконати її декоративну обробку, кладіть цеглу впритул з підрізуванням або вприжим. Другий варіант також застосовується при зведенні конструкцій, які несуть основне навантаження. Його використовують для кладки печей і камінів або в тому випадку, якщо потрібно виконати облицювання будинку цеглою. Впритул цегла кладеться при створенні великих масивів стін.

Облицювання цеглою: основні хитрощі

 

Серйозний плюс при здійсненні робіт - наявність хороших навичок. Однак, освоїти основні прийоми під силу кожному. Головне виконувати роботи акуратно. При цьому величезне значення під час кладки цегли своїми руками грає декілька факторів:

  • тип розчину;
  • призначення стіни;
  • температура навколишнього середовища;
  • висота кладки;
  • використання допоміжних елементів.

Велику роль також відіграє правильний підбір матеріалів. Для облицювання цеглою використовуються: цегла, розчин (пісок, цемент і пластифікатор), кладочна сітка для армування. Пам'ятайте: кладка з облицювальної цегли виглядає витонченою лише у тому випадку, якщо було застосовано матеріал високої якості. Тому обраний вами цегла повинен мати бездоганну форму, з прямокутними ребрами і відсутністю тріщин.

Знайдіть потрібну Вам цеглу у відповідному розділі на нашому сайті.