Катанка об'єднує в собі різні види дротяного металопрокату, що відрізняються типом перетину, матеріалом виготовлення та способом отримання. У зв'язку з таким різноманіттям вона широко затребувана на ринку металопродукції, знаходячи активне застосування у виробництві дроту, канатів, проводів, арматури і т. і.

Виробляється катанка гарячекатаним методом, шляхом пропущення металевої заготовки через гарячі вали. Якість одержуваної таким чином заготовки повинно бути максимально високим. Зміст пустот, міхурів і різних деформацій істотно позначається на міці кінцевого виробу, тому особливу увагу при виборі слід звертати на маркування точності:

  • клас А - клас високої точності вироби;
  • клас Б - клас звичайної точності.

Всі параметри кінцевої продукції вказані в ряді ГОСТів:

  • ГОСТ 30136 визначає сортамент;
  • ГОСТ 2590 задає вимоги до ваги, перетину, діаметру.

Матеріалом для виготовлення катанки може служити як вуглецева сталь різної якості, так і кольорові метали (мідь, латунь і т. і.). Вибір в даному випадку може визначати кінцеві параметри товщини дроту мідного, дроту латунної та ін. Так, наприклад, для сталевих виробів допускається товщина в межах від 5 до 12 мм, для мідних і латунних можливе виробництво заготовок з товщиною від 1 мм.

Металевий пруток

Найближчим родичем катанки є металевий пруток. Він також може бути проведений з різних матеріалів, включаючи вуглецеву сталь і кольорові метали (пруток мідний, пруток латунний та ін.), І володіти різною формою перетину (круглої, овальної, шестигранною, квадратної), яка обирається залежно від призначення кінцевого продукту.

Пруток являє собою зручну заготовку для подальшого виробництва деталей в галузях автомобілебудування, авіабудування, кораблебудування і виробництва складних технічних механізмів.

Катанку і пруток, різні за формою, матеріалу і точності, пропонує своїм клієнтам компанія «МЕТАЛБУДСЕРВІС ТРЕЙД» за найбільш доступними цінами з можливістю доставки по всій Україні.